Capgròs de la princesa Kahena

 

El mes de novembre de 2012 vaig fer un taller de construcció d’un capgròs a la ciutat de Al Hoceima, la capital de la regió del Rif, al nord del Marroc. L’acte estava  en el marc d’unes jornades culturals organitzades per la ONG Equalmón i diverses entitat culturals de la ciutat marroquina. A més de debats  i conferències   es van organitzar dos tallers: el de construcció de capgrossos i un de castells a càrrec de dos membres dels Castellers de Vilafranca.

La zona del Rif hi viuen bàsicament persones de cultura amazigh i un dels seus objectius és recuperar festes populars i tradicions. Per això estaven interessats en els capgrossos com un recurs per poder crear festes amb aquest element popular català. Després d’una visita a festes majors de Catalunya van interessar-se pels elements populars catalans per tal d’introduir-los a la seva cultura.

El taller va durar 3 dies i un bon grup de membres de les diverses entitats i de nois i noies hi van assistir. Vaig construir un capgròs de la princesa Kahena, un personatge històric que va defensar els amazighs del àrabs. Per problemes de material no vaig disposar de fang i vaig fer l’escultura del el capgròs amb guix i els detalls amb plastilina.

El darrer dia es va muntar una festa amb un ball del capgròs i una petita exhibició castellera. La dansa del capgròs va ser amb música i instruments populars  de la cultura rifenya, en un acte simbòlic d’unió entre la cultura catalana i la cultura amazigh. Podeu veure la festa i el procés de construcció a http://www.youtube.com/watch?v=WgafCUJgKa0 .

 

Nom: Capgròs princesa Kahena

Població: Al Hoceima ( Marroc)

Any: 2012

1 portador

Disseny original

 

{yoogallery src=[/images/stories/web/dracs/Kahena] width=[120] height=[120] title=[My Gallery] style=[slideshow] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb100_] thumb_cache_dir=[thumbs100] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[polaroid] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[10]}