Drac Espurna de Calafell

noticia_espurna2022-08-01T16:12:01+00:00

Estrenat el drac Espurna de Calafell

Un drac inspirat amb els retaules gòtics catalans amb un cavaller cavalcant 

L’Espurna és un drac iniciativa d’una associació de Calafell de nova creació del mateix nom. El drac va cavalcat per un cavaller del segle XV anomenat Guerau de Palou que va ser senyor del castell de Calafell. Porta una armadura amb, una espasa i un escut amb l’anagrama de la colla basat en l’escut de la família Palou. El drac està inspirat en els retaules gòtics catalans d’autors com Bernat  Martorell o Lluis Borrassà que representen Sant Miquel o bé Sant Jordi matant un drac. El disseny del drac és una síntesis de diversos retaules, amb el cos, cap i ales  característics dels dracs medievals. La seva interpretació també és manifesta amb els colors del drac i amb el tractament de la textura de la pell del drac. L’armadura del cavaller és basa en models històrics del segle XIV.

El drac és de fibra de vidre, per a un portador, pesa 40 quilos i disposa de 12 punts de foc més un espai per dues candeles i un recipient per una caixa de trons.

La presentació del drac  el 6 de març de 2022, va tenir forma d’una original processó que va consitir en portar el drac caminant des del taller , situat a Pacs del Penedès fins al castell de Calafell, a 26 quilòmetres. La caminada va començar a les 7:30  del matí des del taller i va arribar a Calafell a les 2 del migdia, quasi 7 hores després. Un grup de 8 portadors s’anaven tornant carregant el drac, . Una colla de 30 persones més els 7 tabalers del drac van acompanyar a la figura festiva en la seva passejada pel Penedès.