Drac Socarrat i Calabruixa

noticies_vilamajor2020-03-26T11:45:07+00:00

Estrena del drac Socarrat i Calabruixa  de Vilamajor

El 18 de febrer de 2020 es va estrenar el nou drac de la colla de diables Bocs de Sant Antoni de Vilamajor, una població als peus del Montseny. El nou drac s’anomena  Socarrat i Calabruixa  que són els noms de dos pics del Montseny. A l’acte de presentació hi van participar els dracs Maxtord de Tordera, La Hydra d’Artesa de Lleida, el Gall de Can Cortés de Palau-solità i Plegamans, i el Cancerber i el Ramat de Canovelles, dracs que he dissenyat i construït. La colla de diables va representar una llegenda sobre el naixement del drac i posteriorment es va fer l’estrena i l’encesa de els dracs participants.

Sant Antoni de Vilamajor és a la falda del Montseny, una muntanya plena de llegendes i tradicions que parlen de bruixes, dimonis, dones d’aigua i altres sers fantàstics. El drac  lliga amb aquestes llegendes de bruixes i és un boc fantàstic i agressiu que es transforma en part en cabra, que porta ales i té una cua i una part del cos d’escames de serp. La barreja de boc i cabra fa referència precisament al concepte de monstre i també a la luxúria i a la representació dels dos elements contraposats de la natura: el masculí i el femení, el mascle i la femella que són necessaris per la fecunditat de la natura, tant en plantes com animals.

Les ales fan referència a la part de l’aire del drac i les escames del cos a l’aigua. La forma de serpent té relació al dimoni primigeni: la serp que tempta a Eva i d’altra banda els primers dracs medievals es representen com a serps. La serp és l’element terra ja que s’arrossega a la terra per moure’s. El boc-cabró porta  a la mà una arrel de mandràgora que el relaciona directament amb la bruixeria, ja que la mandràgora era utilitzada per fer encanteris i tenia poders màgics que eren malignes.  És un drac per un sol portador, pesa 35 Kg i disposa de 14 punts de foc.