Qui soc2022-08-01T17:28:03+00:00

Currículum

hr

Em dic Dolors Sans i vaig néixer, i visc, a Vilafranca del Penedès, a mig camí entre Barcelona i Tarragona i envoltada de vinyes

Des de petita m’ha agradat dibuixar i modelar i jugar amb materials, textures, formes i colors. Un cop acabat l’institut, vaig estudiar pels matins Filosofia i per la tarda-nit pintura i escultura a l’escola La Llar de Sant Sadurní d’Anoia, centre adscrit a l’escola Massana de Barcelona. Després de tres cursos, vaig deixar els estudis de filosofia i vaig entrar a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (UB) on em vaig llicenciar l’any 1987. Mentre estudiava vaig impartir tallers de capgrossos, pintava i col·laborava dissenyant elements escènics per grups de teatre i altres entitats.

El 1987 vaig iniciar el meu treball com escultora de la festa amb les 30 Fil·loxeretes de Sant Sadurní. Des d’aleshores m’he dedicat professionalment al disseny i construcció d’imatgeria festiva.

Les meves idees estètiques

De l’estil barroc m’interessa el seu dinamisme, l’expressió de sentiment extrems i el gust pel detall. Quan faig un drac sempre busco les diagonals, les formes forçades i expressives i calculo que sigui atractiu des de qualsevol punt de vista, de darrera de davant o des d’un balcó. El que m’interessa sempre és tenir en compte el perfil, jugant amb el buit i el ple per crear efectes dramàtics. Les ombres creades pel perfil d’una bèstia amb el foc li donen un aire màgic

Dolors Sans

Els tallers

hr

El taller de la fàbrica SEP (1987-1993)

El meu primer taller va ser una part de la fàbrica SEP dels Monjos, on es construïa maquinària agrícola i es fabricaven dipòsits de fibra de vidre. En aquest taller vaig iniciar-me en l’ofici i vaig aprendre la tècnica de la col·locació de la fibra de vidre. Els meus primers dracs grans com el Cabrot del Vendrell o el Badalot de l’Arboç, van néixer en aquest taller. Es pot ben dir que va ser el taller de l’aprenentatge bàsic.

El taller de la Bleda (1993-1998)

La fàbrica era un lloc molt gran i poc adequat pel que jo volia. I l’any 1993 em vaig instal·lar en una petita granja agrícola de la barriada de La Bleda, a prop de Vilafranca. Allà vaig començar a crear pròpiament un taller, amb les eines, les pintures, els materials i també la infraestructura comercial i econòmica. Aquells anys van ser els de creixement de l’ofici i vaig començar a ser coneguda dins del món de la imatgeria festiva. Del taller de la Bleda en van sortir, a més de dracs, els primers capgrossos i també la primera parella de gegants.

El taller de Mas d’en Boixos(1998-actualitat)

El taller de la Bleda era petit i baix de sostre. Vaig buscar un espai més ampli i de 4 metres d’alçada per poder plantar un gegant sense problema. I el 1988 m’instal·lo en una granja de la masia de Mas d’en Boixos, del terme de Pacs del Penedès. Era un espai ampli,alt, de 150 metres, i molt lluminós. En aquest taller he creat les meves peces dels darrers anys. He anat millorant el taller fins convertir-lo en un espai de creació pràctic i acollidor, amb tots els recursos tècnics necessaris. Està envoltat de vinyes, acompanyat per una figuera, tarongers, una basa amb peixos de colors i de silenci i calma que afavoreixen l’activitat creativa.